Čo priniesol rok 2019 a čo nás neminie v roku 2020

Čo priniesol rok 2019 a čo nás neminie v roku 2020

Milí naši podnikavci, priaznivci a podporovatelia, 

máme tu nový rok a je čas bilancovať, čo sa nám podarilo v minulom roku a prezradiť, čo nás čaká  v tomto roku. Tým, že je to rok 2020, na sociálnej sieti sa vyskytujú prirovnania, že bude prelomový. Myslím si ale, že každý rok je prelomový, nezáleží na tom, že ako pekne sa striedajú číselka v dátume :D. A áno, je aj priestupný, čiže máme o 1 deň navyše na to, aby sme si tento rok užili v zdraví, pohode a s ľuďmi, na ktorých nám záleží. 

Rok 2019 nám priniesol 50 podujatí, 558 účastníkov, nárast o 246 fanúšikov na Facebooku. Rozbehli sme Instagram. Podarilo sa nám získať dotáciu od mesta Banská Bystrica a grant od Férovej nadácie O2, vďaka čomu sme vám mohli priniesť podujatia za zvýhodnené vstupné a niektoré dokonca bezplatne. Naše marketingové podujatia sme cielili aj na neziskovky, pretože sú to práve ony, ktoré síce robia skvelé veci, ale nie vždy o tom ľudia vedia a to treba zmeniť. Kolegynka Maťa pripravila parádnu brožúru o marketingu (zverejníme čoskoro).

Od júla 2019 makáme na veľkom projekte Social Impact Academy, vďaka ktorému zažije 100 mladých ľudí vzdelávanie a možnosť realizovať svoj nápad za pomoci mentorov. Už tretíkrát po sebe sme spoluorganizovali podujatie TEDxUMB a v minulom roku sme rozbehli aj nový koncept podujatia – Stretká podnikavých mám.

Untitled design-2png

Pokračovali sme v skvelej spolupráci s občianskym združením EnviroFuture a priniesli do Banskej Bystrici nový typ podujatia – EKO Fest. Poldňový minifestival uržateľnosti, na ktorom ľudia zažili prednášky a workshopy na tému správneho triedenia odpadu, udržateľnej módy, konceptu zero-waste a naučili sa ako si vyrobiť ekokozmetiku či ekočistiace prostriedky.

Pri našich podujatiach a projektoch nám pomáhali aj dve nové dobrovoľníčky Saška (pri jesennom EKO Feste) a Grétka (projekt Social Impact Academy). Ďakujeme! 

Je na mieste spomenúť aj komunitno-coworkingové centrum 365.labb, v ktorého priestoroch nás nájdete od konca roku 2018 (kedy tam bolo decembrové Stretko podnikavcov). 365.labb sa nachádza na Lazovnej ulici číslo 5 v Banskej Bystrici. Síce centrum ešte nie úplne dokončené (ešte nie je spustená kaviareň a coworking), ale už to tam postupne začína žiť :). Niekoľko bystrických organizácií sa spojilo, aby vytvorilo unikátny priestor – kombináciu coworkingu, kaviarne, ateliéru, detskej herničky, kancelárií a priestorov na prenájom a skvelých podujatí (viac o tom ale nabudúce). 

Snmka obrazovky 2020-01-07 o 200613png

Práve v týchto priestoroch sme zrevitalizovali zanedbané átrium. Vysadili sme 160 kvetín do dvoch vertikálnych záhrad (čo v Bystrici nikde zatiaľ nie je), upravili sme podlahu, doplnili pohodlné sedenie a úžasné solárne lampy. Kuknite fotky z akcie, spravili sme kus práce :). Za podporu a pomoc ďakujeme Nadácii Ekopolis, od ktorej sme získali grant v rámci programu Zelené oázy (ktorý financuje spoločnosť Slovnaft), Komunitnej nadácii Zdravé mesto, Európskemu zboru solidarity, EnviroFuture, Poštovej banke, 365.bank a v neposlednom rade Miške Polákovej z Arden (Arden-ateliér záhradnej architektúry a dizajnu), ktorá vytvorila celý návrh a pomohla nám s realizáciou.

Ešte koncom roka 2018 sme mali strategické stretko, na ktorom sme po 2 rokoch revidovali poslanie, víziu a zmenili sme logo (všetko nájdete na našom webe). Rok 2019 sme začali makať na eventoch, prinášali témy pre najrôznejšie cieľové skupiny, od mamičiek, cez ekonadšencov, neziskovky, podnikateľov, študentov, či eventy špeciálne pre ženy. A pomedzi to sme ešte riešili veľký projekt pre mladých ľudí, spoluorganizovali TEDxUMB a pomáhali pri zariaďovaní a manažmente 365.labbu. Vnímali sme, že je také kvantum príležitostí a „dier na trhu“ v Bystrici, že sme chceli pokryť všetko. Zistili sme, ale že tadiaľ cesta nevedie a že 3 dobrovoľníčky (popri normálnej práci a materskej) nemôžu robiť všetko :D. Kruté zistenie, ale je to tak. A preto sme si koncom októbra znova sadli, zamysleli sa, prehodnotili sme cieľové skupiny, pre ktoré robíme podujatia a taktiež sme si určili ciele na rok 2020. Keďže sme názoru, že všetko dobré chce svoj čas, nechali sme troška dozrieť naše ciele :). A doplnili sme následne ešte strategický cieľ do roku 2022 (pekný dátum, však?), lebo nestačí mať krásnu víziu, poslanie a ciele na najbližší rok, treba aj nejaký ten míľnik.

A keď už ho spomínam, tak vám ho sem aj napíšem, nech teda aj vy viete, že čo chceme. :) 

V roku 2022 bude LINK lídrom v Banskej Bystrici - bude prvou voľbou pre podnikavcov, neziskovky, ekonadšencov, keď budú hľadať vzdelávanie, networking či zázemie. 

 
IMG_7314jpg

2020

Na rok 2020 sa veľmi teším! A nielen preto, že je to 366 nových príležitostí, ale hlavne preto, že je to aj symbolický rok zmien, ktoré máme pred sebou. (Maťa)   

Ako sa hovorí „Menej je viac“ - a v tomto duchu sa bude niesť náš rok. Prinesieme síce menej podujatí ako minulý rok, ale o to lepších :). Pred sebou máme ešte 12 mesiacov veľkého „nórskeho“ projektu Social Impact Academy a na jar plánujeme zorganizovať Startup Weekend Banská Bystrica. Pomedzi to vám prinesieme tradičné i netradičné koncepty podujatí pre podnikavcov, neziskovky a ekonadšencov (tieto budeme robiť v spolupráci s EnviroFuture).

Teším sa, že po oficiálnom otvorení to začne v 365.labb naplno pulzovať. Pripravujeme veľa zaujímavých eventov, máte sa na čo tešiť. (Lenka)

Áno, vo februári otvorí svoje brány aj kaviareň v 365.labbe a priestor začne naplno žiť. A aby išlo všetko tip-top, hľadáme posily. 2 recepčné, ktoré budú pomáhať pri manažmente coworkingu a prenájmoch. A 3 babysitterky do herničky pri kaviarni, ktoré dohliadnu na detičky, pokým ich maminy budú pracovať v coworkingu, vzdelávať sa, pôjdu si vybaviť veci do mesta, či len v kľude posedieť polhodinku na káve. :)

V úvode blogu som písala, že každý rok je prelomový, nielen ten, ktorý nesie v sebe pekné čísla. Prajem vám preto do roku 2020 veľa nadšenia a odvahy, aby ste sa pustili aj do veľkých výziev a pevnú vôľu, aby ste v tom vytrvali.

Vaša Evka