LINK Rozhovory: Advokát Juraj Žemba

LINK Rozhovory: Advokát Juraj Žemba

Po dlhšej odmlke na našom LINK blogu sme si pre vás pripravili ďalší zo série inšpiratívnych rozhovorov. Tentokrát sme sa pýtali mladého advokáta Juraja Žembu. Ako sám hovorí, vzdelávanie iných je jeho veľkou pasiou. Preto založil portál pravnegramotne.sk a na pôde LINKU odprezentoval niekoľko svojich zaujímavých prednášok z oblasti práva pre laikov :)


Základná otázka - ako si sa dostal k svojmu podnikaniu... 


"Ako advokát dennodenne vidím, koľko zla a škody napácha elementárna právna negramotnosť. Jednoducho som sa na to už nedokázal nečinne prizerať a rozhodol sa prispieť svojou troškou k zlepšeniu spoločnosti. Navyše ma vzdelávanie veľmi baví a jedného dňa sa chcem vzdelávaním (a raz i svoju rodinu) slušne uživiť. Koniec koncov, slovami klasika: "Erruditio mores futurum" (vzdelanie znamená budúcnosť - poznámka autora)."

Čo bolo pre teba takým hlavným impulzom k tomu, aby si začal niečo robiť?

Bezmála 7 rokov praxe v malom meste, kde som sa stretol, i na dennej báze stretávam, s ľudskými problémami doslova všetkých vrstiev spoločnosti. Od ľudí so základným vzdelaním, až po docentov, či profesorov. To ma naučilo načúvať a porozprávať sa skoro s každým, a to v jazyku, ktorému konkrétny klient rozumie.

Tvoju prácu poznáme hlavne z prednášok pre laikov, ktoré si začal robiť na mesačnej báze u nás v LINKu. Predstavil si nám právo ako niečo, čoho sa netreba báť, práve naopak. Aby človeku vedelo poslúžiť a pomôcť, keď treba. Ale na to treba mať aspoň nejakú základnú právnu gramotnosť, ktorá však na Slovensku výrazne absentuje.

Práve preto vznikol portál pravnegramotne.sk , rovnako aj fanpage na Facebooku Juraj Žemba - pravnegramotne.sk. Ak som si skutočne osvojil nejaké motto, ide o - na tieto účely prispôsobenú  -ľudovú múdrosť: "Aby právo bolo vašim dobrým sluhom, nielen zlým pánom." :)


Čo je tvojim odkazom pre ľudí, ktoré by si mali odniesť ako hlavné posolstvo z prednášok?

Netolerujte čo už len malú neprávosť, pretože práve ignorancia a mlčanie sú schopné spôsobiť práve to, čo sa v spoločnosti v poslednom čase deje, teda všetky jej negatívne javy ako korupcia, nerovnosť pred zákonom a pod. Ak sa ľudia za svoje práva, samozrejme pri rešpektovaní svojich povinností, nebudú ozývať, ťažko im pomôcť a ešte ťažšie následne vytvoriť lepšiu, skutočne fungujúcu občiansku spoločnosť.


Ďakujeme Jurajovi za rozhovor :) Ak vás zaujal, bude rád, ak navštívite jeho najbližie podujatie - sledujte náš LINKáčsky Facebook, web a Instagram :) Ak vás inšpiroval k nejakej vašej vlastnej aktivite v podobnej oblasti, sme len radi.

                       Váš Juraj a LINK CoWorking :)