Ako sa rodil LINK

Ako sa rodil LINK

Rozhodli sme sa, že vám s babami postupne predstavíme, ako sa naše cesty spojili s LINKom. A dnes začínam ja, Evka. Ale kde začať.. kde bolo, tam bolo..  vybrala som len kľúčové momenty, lebo inak by z toho bol román :D.

Nápad založiť LINK prišiel omnoho skôr, ešte v čase, keď aj v samotnom hlavnom meste bola táto téma nová, pričom najvýraznejší bol pre mňa vtedy coworking Connect (vtedy ešte v Cvernovke).

Pamätám si jeden moment, ktorý bol v tomto príbehu kľúčový. V roku 2014, na dovolenke v Chorvátsku, v krásny letný podvečer som rozprávala o tom, ako by som chcela spraviť coworking, ktorý by bol aj pre podnikateľov, aj pre neziskovky, ktorý by spojil tieto dva sektory. Viem, že som si o tom googlila a našla som taký vo Vilniuse. V tej dobe ale boli iné priority a nápad išiel do úzadia, zatiaľ driemať do podvedomia.

November 2015

O rok neskôr (po spomínanej dovolenke) som dostala kontakt na chalana, ktorý chcel v Bystrici spraviť coworking a hľadal tím. Sformoval sa tím ľudí, ktorí začali riešiť založenie coworkingu v Banskej Bystrici, postupne pomalými krokmi, keďže sme to robili popri normálnej práci a vo voľnom čase. Coworking sa dá otvoriť aj za mesiac, ak máte skvelé priestory, ľudí, ktorí tam budú pracovať a naplánované aktivity. S odstupom času to ale hodnotím pozitívne, že nám to išlo takto pomaly, museli sme dozrieť, spoznať našu budúcu komunitu.

tim 2015jpg 

Marec 2016

Začali sme organizovať na pravidelnej mesačnej báze Stretká podnikavcov, vďaka čomu sa môj okruh z neziskovkárov rozšíril na začínajúcich podnikateľov, startupistov. Našimi aktivitami sa tento potenciál v meste postupne prebúdzal, spoznali sme ľudí, ktorí to cítia rovnako, ktorí chcú prebudiť spiacu Bystricu.  

Je dôležité spomenúť aj to, čo bolo motiváciou, prečo som vlastne chcela riešiť coworking v našom meste. Predstavte si teda, že je rok 2015 a vy v tejto chvíli neviete, že ako to všetko dopadlo..

Banská Bystrica ako región nemalo vo svojom okolí žiadny takýto kreatívny a tvorivý priestor. Na Univerzite Mateja Bela študuje vyše 10 000 študentov rôznych odborov, máme v regióne zaujímavých podnikateľov, potenciál v službách a práve takéto centrum malo byť tým, čo ich spojí. Potenciál rozvoja tu stále je, drieme a nie je využitý v plnom rozsahu. Je potrebné ho len prebudiť. Taktiež som vnímala, že odchod mladých ľudí za prácou do iných miest bude mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na život v meste. Finančnú a informačnú náročnosť začínajúceho podnikateľa a finančné zaťaženie malých firiem som vnímala ako ďalší problém, ktorý brzdí rozvoju podnikania v Banskej Bystrici. A práve naše kreatívne centrum malo prispieť k riešeniu všetkých týchto problémov. Flexibilný kreatívny priestor (coworking), ktorý predstavuje alternatívu medzi prácou doma a prácou v kancelárii. Samotný coworking slúži na vyplnenie medzery pre ľudí, ktorí nechcú pracovať doma, ale ani v klasickej kancelárii. Vytvára priestor pre ľudí, ktorí potrebujú kancelárske priestory a zasadačky len párkrát do mesiaca (týždňa). Umožňuje študentom, mladým podnikateľom a malým firmám rozbehnúť svoj nápad, podnikateľský nápad a v neposlednom rade má pomôcť zblížiť podnikateľský, neziskový a verejný sektor.

Koniec odbočky :) 

Samotný coworkingový tím sa v priebehu niekoľkých mesiacov zmenil, lebo taký je život a priority ľudí sa menia, kryštalizujú.

 

August 2016

Spoznali sme Janku a hneď po prvom stretnutí mi od nej prišiel mail, že jej napadol skvelý názov pre náš coworking. Bolo to 18.8.2016. Keď som si to prečítala, vedela som, že je to ono a tento názov máme až do dnes. Skopírujem vám, čo mi vtedy napísala, ako mi to vtedy vysvetlila do mailu, proste skvelo to na nás pasuje :).

link  - v preklade z angličtiny to má viacej významov, ktoré sa mi spájajú s coworkingom, s jeho víziou:

  • spájať, spájať sa - networking
  • spojovať, spojovať sa - socializácia
  • súvisieť, dať do súvislosti - spolupráca, podnikanie, enviro
  • ohnivo, spojivo, väzba - v prílohe obrázok, synergetický efekt, komunita, spolupráca
  • odkaz - vedieť zdieľať svoje vedomosti a zručnosti, vzdelávanie.

Boli sme vtedy štyria (ja, Miňo, Janka a Jaro) a boli sme rozhodnutí, že ideme naplno rozvíjať podnikavosť v Banskej Bystrici. Nárokom nehovorím podnikanie, ale podnikavosť. Pretože našou cieľovou skupinou neboli len podnikatelia, ale ľudia, ktorí majú podnikavého ducha, chcú niečo rozbehnúť a priniesť na tento svet kúsok pridanej hodnoty.

tim 2016JPG 

Október 2016

Veľmi nám pomohlo, že sme zapojili do Impact Hub Inkubátora. Dostali sme až do užšieho výberu projektov a mali možnosť zažiť skvelé vzdelávanie od profesionálov, či už o cash flow, marketingu a taktiež konzultácie s mentormi boli veľmi podnetné. A áno, aj tie vyrývačné otázky, lebo tie vás nútia sa na veci pozerať reálne. Spoznali sme ako funguje coworking, inšpirovali sa rôznymi podujatiami a vedeli sme, že taký malý inkubátor raz bude aj v našom meste. Veci boli dobre rozbehnuté, rozšírili sme podujatia aj o rôzne vzdelávačky. Črtal sa nám priestor (konečne), ale nakoniec sme sa dohodli, že sa nedohodneme. Niekedy je lepšie nezobrať priestor, ktorý nespĺňa všetky vaše predstavy a aj cash flow vám v exceli ukazuje pár výkričníkov, ako mať priestor len preto, aby ste boli plnohodnotný coworking a mohli ste si povedať, že ste si splnili sen – mám coworking.

 

December 2016

Keďže sme organizovali len naše podujatia, nevykazovali sme také zisky, aby sme mohli z toho platiť ľudí. Mali sme v tíme 2 ľudí bez „normálnej práce“, čiže sme sa museli rozlúčiť. A Miňo sa z tímu nakoniec presunul naplno do pozície poradcu a opory, na ktorej je dodnes (za čo ďakujem :)). Čiže v tom čase bol LINK ja a ja som bola LINK. V mojom živote sa ale vždy objavia v určitom momente tí ľudia, ktorí sa majú objaviť. A tak som sa dostala do skupinky, ktorá organizovala 1. Startup weekend v Bystrici (vo februári 2017). A ťahali sme to spolu aj ďalší rok (2018) a chystáme tento rok už tretie pokračovanie (v apríli 2020). A práve vtedy som stretla Maťu, ktorá tam bola ako dobrovoľníčka. Potom sa naše cesty načas rozišli.

 

August 2017

A prišlo leto. A ponuka fajných priestorov v centre mesta. Tak som sa rozhodla, že bez pomocníkov to nepôjde a vypísala som na Facebook page 2 pozície. A prvá sa ozvala Maťa. Pohovor v Corone pri latte, doteraz si to pamätám. Zamestnala sa v LINKu na absolventskú prax. Priestory nakoniec padli, lebo majiteľ sa rozhodol, že tú budovu bude búrať (nakoniec sa ale rozhodol, že nie, ale to sme už boli inde). 

Ale ako sa vraví, všetko je tak ako má byť.

 

Október 2017

V tomto čase začali v Bystrici prebiehať stretká k vytvoreniu komunitno-coworkingového centra (neskôr sa vymyslel názov 365.labb) a my s LINKom sme boli jednou z organizácií, ktoré sa tam mala presťahovať. A vtedy som sa dozvedela, že som tehotná. Proste prišlo všetko naraz :D.  

A tu by som tento príbeh pauzla.. pretože o našom živote s 365.labbom bude samostatný blog, je to kapitola sama o sebe :D.

Keď sa na to pozerám spätne, neľutujem ani jedno rozhodnutie, ani jeden krok. 

Moja srdcovka, voľnočasová aktivitka sa rozvíjala pomaly, učili sme sa za pochodu stratégii, marketingu, cash flow, písaniu projektov. Spolu sme za ten čas zorganizovali 137 podujatí (ktorých sa zúčastnilo viac ako 1600 ľudí), spoluorganizovali sme 3 TEDxUMB a 2 Startup weekendy. 

A LINK mi/nám priniesol do života veľa skúseností a skvelých ľudí. Za čo ďakujem :). 


Vaša Evka

tim 2018jpg