Covid, necovid, SIA pokračuje :D

Covid, necovid, SIA pokračuje :D

Na jar 2020 mal náš projekt Social Impact Academy pokračovať na stredných školách. Pandemická situácia nám síce skrížila plány, mimoriadna situácia nás ale neodradila a prešli sme do online priestoru. Zrealizovali sme pre vás online projekty, online prednášky a online podujatia, s ktorými sme vám, veríme, že spríjemnili dni, kedy sme všetci boli zavretí doma. Je jasné, že "offline" vzdelávaniu sa nič nevyrovná, veľkým bonusom takých školení a podujatí je pravdaže networking, ALE i napriek tomu tento ONLINE TURNUS priniesol zaujímavé prednášky a skvelých účastníkov. 

Vzdelávacie moduly Kurz mladého lídra a Inkubátor sme prispôsobili online priestoru, obsahy a aktivity sme mierne upravili. Účastníci neboli ukrátení ani o mentoring, ten prebiehal tiež online formou. Samotná realizácia projektov bola poznačená tiež mimoriadnou situáciou, čiže nie všetko išlo podľa plánovaného harmonogramu. Účastníci sa ale nevzdávajú a dokončujú v týchto dňoch svoje projekty.

Predstavujeme vám projekty:

Cieľom projektu BÚDKA zabav ma! bolo priniesť aktivity do priestoru, kde chýbali. Drevenú búdku postavila šikovná skupinka mladých aktívnych ľudí pod vedením Erika Škôlku. Búdku umiestnili v miniparku na futbalovom ihrisku v Beňuši. Naplnili ju starými knihami a časopismi (ktoré je možné si vypožičať, prečítať alebo vymeniť), spoločenskými hrami pre všetky vekové kategórie. Táto búdka má na sebe aj QR kód, ktorý obsahuje zaujímavé linky na online hry a aplikácie. 

Ďalším úspešným projektom boli „Pitítka pre vtáčikov“, ktoré sa uskutočnili pod vedením Natálie Zikmund, ktorá je predsedníčkou Rady študentov mesta Banská Bystrica. Cieľom projektu bolo umiestniť napájadlá pre vtáctvo a hmyz (najmä včely) do obce Kukučínov a jej okolia. Natália si našla predlohu napájadiel na internete a pomocou 3D tlačiarne veľmi efektívne a jednoducho vytlačila 4 „pitítka“, ktoré rozniesla vo svojom okolí.

 7e4c5463-b61a-4ccb-9f25-02b8fec35c7ejpeg

Ako úspešný hodnotíme aj projekt bratrancov Tadeáša Jakuša a Mateja Bělousova. Bratranci sa rozhodli, že spoločne vyčistia pomocou silného magnetu jazero v Svätom Jure. Svoju aktivitu nazvali „Magnet fishing“, kde doslova a do písmena magnetom lovili železný odpad v jazere, ktoré ešte pred pár rokmi bolo plné rýb. 

Ďalším naším úspešným projektom je aj čistenie lesa v okolí Dunaja. Dunaj sa stal veľmi obľúbené miesto počas karantény na stretávanie. Bohužiaľ veľa ľudí príde aj s odpadkami, ktoré si už nevedia zobrať so sebou. Preto sa tím Mateja Bělousova, rozhodol vyčistiť okrem jazera aj okolie Dunaja pri Hamuliakove. Matej okrem čistenia povodia rieky Dunaj odstránil čiernu skládku, s ktorou vedenie mesta Bratislava dlho nič nevedelo spraviť, kvôli jej nešťastnej polohe medzi dvoma správnymi objektmi. Tak sa o to postaral Matej s kamarátmi. Priestor bol plný komunálneho a stavebného odpadu, sklenených fliaš, plechoviek a iného odpadu. Spoločne tri hodiny upratovali a naplnili 14 vriec, s celkovým objemom približne 2240 litrov.

IMG_5798jpg

Ako posledný projekt sa nám podaril v spolupráci s projektom Show your talent. Študenti mali spoločne vytvoriť projekt. Spolu si vytvorili priestor na spríjemnenie svojich voľných hodín, a to v podobe lavičky na sedenie.

 Verte, že v rámci tohto turnusu sa neučili len účastníci, ale aj my. Bola to pre nás výzva :)