Nakupujme inak

Nakupujme inak

Šaty robia človeka. Veta, ktorú sme už určite všetci počuli. Každý deň sa vyrobia milióny kusov oblečenia, predávajú sa vo veľkoobchodných reťazcoch a skončia na skládkach odpadu. Je najvyšší čas, aby sme sa nad tým zamysleli a zmenili spôsob uvažovania. Vypočujte si live stream o tom, že existujú aj iné možnosti ako si zadovážiť „ nové“ oblečenie a nespoliehať sa pritom len na nákupné strediská...

 Dozviete sa v ňom aj to, že spôsobov ako si oživiť šatník je v tejto dobe veľmi veľa:

1)     Prvou možnosťou sú second-handy. V poslednom čase pribudlo veľmi veľa kvalitných a pekných second-handov, kde nájdete len tie najkrajšie a najoriginálnejšie kúsky.  

2)     Ďalšou možnosťou sú SWAPy. Iným slovom „výmena oblečenia“. Existuje či už verejná alebo "domáca" s kamoškami a rodinou. Funguje jednoducho, stačí priniesť oblečenie, ktoré nenosíme do spoločného obehu. Z neho si všetci účastníci vyberú to čo sa im zapáči a čo sa im hodí do šatníka. Týmto spôsobom predĺžime životnosť už nakúpeným kúskom a postupne znížime dopyt po novom oblečení.  

3)     Novinkou v poslednej dobe je požičiavanie oblečenia. Dizajnérske oblečenie si dokonca môžete požičať len na jednu príležitosť. Prenajímaním oblečenia sa snažia organizácie dostať viac kvalitného a udržateľnejšie vyrobeného oblečenia od lokálnych dizajnérov a dizajnérok do našich šatníkov a zabezpečiť tak, aby sa oblečenie čo najviac vynosilo. Zároveň šíria osvetu o udržateľnej a etickej móde s cieľom znižovať dopad našich šatníkov na životné prostredie a ľudí, ktorí ho vyrábajú.

Príkladom je aj Šumné – knižnica oblečenia. Projekt funguje na princípoch cirkulárnej ekonomiky. Znamená to, že oblečenie po použití neskončí na skládke odpadu, v spaľovni či zabudnuté v skrini, ale zostáva v "obehu". Šumné ponúka prenájom kvalitných výrobkov od lokálnych značiek, ktoré vyrábajú oblečenie v duchu slowfashion, na rôzne časové obdobie. Keď sa vám kúsok zunuje, jednoducho ho vrátite a môžete si vybrať iný kúsok. Pôvodný kúsok riadne vyčistia, ošetria a poputuje k ďalšiemu zákazníkovi. A tak ďalej, dokolečka dokola :).

Rozprávali sme sa so Zuzanou Brody, ktorá sa venuje téme slow fashion a viac ako rok pod iniciatívou Platforma Udržateľnosti realizuje swapy. Jej hosťkou bola Dominka Horňáková – spoluzakladateľka projektu Šumné knižnica oblečenia.

Live stream zorganizovali EnviroFuture, LINK CoWorking, Social Impact Academy, v spolupráci so Zuzana Brody a s finančnou podporou Mesta Banská Bystrica.

Celý záznam si môžete pozrieť tu: