Plant talk s Kvetúlkom

Plant talk s Kvetúlkom

Čistia vzduch, zbavujú nás stresu, zlepšujú náladu... a robia naše domy DOMOVOM.

Je mnoho dôvodov, prečo izbové rastliny po stáročia ľudia milujú a obklopujú sa nimi. Od Číňanov, ktorí ich pestovali v rôznych nádobách už pred viac ako 3 000 rokmi, cez 17. storočie, kedy boli izbové citrusové stromy symbolom statusu medzi najbohatšími v spoločnosti, či vrchol ošiaľu izbových rastlín vo Viktoriánskom Anglicku 19. storočia. Až po súčasnosť.  

V roku 2020 boli izbové rastliny jedným z najväčších interiérových trendov a pravdepodobne sa to nezmení ani v roku 2021. Platí jednoduchá logika – čím viac rastlín, tým viac rastlín! :D

Nie všetky rastliny však svoj domov nájdu a nie všetci sa o rastliny vieme a dokážeme postarať. Pre také kvetiny vznikol v Banskej Bystrici zaujímavý projekt s názvom Kvetúlok - útulok pre kvety, kde sa o opustené, nechcené či vyhodené rastliny s láskou starajú. Kvetúlok prijíma rastliny, o ktoré sa ľudia už nemôžu starať, alebo by boli zlikvidované, pričom im poskytnú náležitú starostlivosť. Rastlinky, ktoré absolvovali potrebnú revitalizáciu a sú pripravené opustiť pôdu útulku sa nafotia, a spolu s menom, príbehom, a súčasným stavom zverejnia na sociálnych sieťach. Kto sa prvý ozve, príde si rastlinku prevziať a dostane k nej rodný list, kde je okrem spomenutých informácií, aj odporúčaný návod na starostlivosť – čo presne rastlinka ľúbi i neznesie.

V rozhovore s Kvetúlkom, sme zistili:

  • Ako funguje adopcia z Kvetúlku a ako sa rastliny do Kvetúlku vlastne dostanú.
  • Ako sa zbaviť škodcov na rastlinách.
  • Starať sa o všetky kvetiny v Kvetúlku je full-time job.
  • Ako sa starať o rastlinu po prinesení z obchodu domov, aby sme ju nevystavovali zbytočnému stresu.
  • Hnojivo pre rastliny si vieme vyrobiť aj z doma dostupných surovín – napríklad z obyčajnej banánovej šupky alebo škrupín od vajíčok.
  • Že slovné vyhrážky odpudzujú škodcov :D
  • Čo (ne)robiť s izbovými kvetmi na jeseň. 

Rozprávali sme sa s Monikou Orémusovou, zakladajúcou členkou Kvetúlku, ktorá v Banskej Bystrici vyštudovala maľbu na Akadémii umení. Okrem práce v Kvetúlku sa živí doučovaním kresby a maľby a výrobou Horských tričiek so slovenskými kopcami. K prírode a rastlinám vďaka rodičom mala vždy veľmi blízko. Ako sama hovorí: „Obaja sú floristi, takže inak to asi ani nešlo“.

Live stream zorganizovali EnviroFuture, LINK CoWorking Banská Bystrica a 365.labb s finančnou podporou Mesta Banská Bystrica.