Počas jesenného turnusu sa podarilo účastníkom zrealizovať neskutočných 16 projektov

Počas jesenného turnusu sa podarilo účastníkom zrealizovať neskutočných 16 projektov

Počas jesenného turnusu sa podarilo účastníkom zrealizovať neskutočných 16 projektov. Projekty boli rôzneho charakteru, od čistenia obcí od odpadu, obnovy lavičiek, pomoci psíkom a mačičkám v útulkoch, či seniorom v Nitrianskom domove dôchodcov. Jesenný turnus prebiehal v spolupráci s Ekonomickou fakultou Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde si študenti druhého ročníka inžinierskeho štúdia na predmete Inovácie v cestovnom ruchu vyskúšali v praxi ako napísať a zrealizovať projekt. Však presvedčte sa sami, akí boli šikovní. 

Najviac projektov bolo zameraných na čistenie lesa a parkov v okolí bydliska účastníkov. Účastníci z rôznych častí Slovenska si uvedomili, že v ich okolí si ľudia robia „odpadkový kôš“ z prírody. Zavolali kamarátov a vyčistili prírodu v obciach ako Vysoké Tatry, Mazorníkovo, Obyce, Hostie, Prievidza a Bojnice. Obrazok1png

Druhá skupina projektov bola orientovaná na pomoc zvieratkám, ktoré nemajú domov. Účastníci kúpili útulkom čistiace prostriedky, deky, hračky, a dokonca sa im podarila aj verejná zbierka, v ktorej vyzbierali ďalšie deky a hračky. Ich pomoc nebola iba v hmotnej pomoci, ale účastníci vyvenčili psíkov, umyli klietky a aj psíkov. Pomohli útulku Ranč u starej matere, Tuláčik, útulku vo Švábovciach a Hontianských Moravciach. Ďalšia skupinka účastníkov nakúpila eco vrecúška pre psíkov a vzdelávali ľudí, prečo je dôležité používať vrecúška po svojich miláčikoch. Okrem psíkov sa našla aj malá skupinka účastníkov, ktorí pomohli organizácii starajúcej sa o mačky v útulku Mačačáreň. Doniesli im čistiaci prostriedky, pinzety a potrebné veci, ktoré potrebujú na dennej báze.
Obrazok2png

Cez projekty sa nepomáhalo iba prírode či zvieratkám. Pomáhalo sa aj ľuďom v domove dôchodcov a sociálnych služieb v Nitre. Pomocou rôznych kreatívnych potrieb, ktoré dve účastníčky zabezpečili do ergoterapeutických dielní, vyčarili úsmev na tvári nielen sociálnym pracovníčkam, ale hlavne seniorom, ktorí si práve v týchto kreatívnych dieľňach pestujú svoje pracovné zručnosti, kladný vzťah k práci, schopnosť udržať aktívnu pozornosť a v neposlednom rade vďaka svojim prácam skrášľujú spoločné priestory. Projekt nemal za cieľ vyčariť úsmev na tvári len tým, ktorí sa na výrobe podieľajú. Cieľom bolo širokým záberom potešiť aj ostatných seniorov, pracovníkov zariadenia, ale i návštevníkov - rodinných príslušníkov, ktorí popri nástenkách s vystavenými dielami prechádzajú. Práce klientov zútulňujú chodby, vzbudzujú pocit domova a sú zdrojom radosti.
Obrazok3png

Účastníčky Terézia a Martina si všimli, že v ich okolí sú lavičky, ktoré sa prestali používať kvôli ich zlému stavu. Terézia so svojimi kamarátmi opravila lavičky u Saleziánov v Banskej Bystrici. Nakúpili nové hranoly, farbu, štetce a zrekonštruovali staré lavičky, aby sa mohli efektívne využívať bez strachu z poranenia. Popri tom šikovný ocko navaril kapustnicu, ktorou nakŕmil šikovných pomocníkov. Veľmi podobne obnova lavičiek prebiehala aj v obci Beňadovo, kde Martina s manželom, dvoma deťmi a kamarátmi obrúsila a nalakovala lavičky v centre obce.

Obrazok4png

Dve skupinky študentov sa rozhodli, že chcú niečo zanechať aj na fakulte, kde strávili krásne roky svojho študentského života. Niektoré miestnosti Ekonomickej fakulty sú dosť studené a tým pádom stoličky, na ktorých študenti sedia môžu spôsobiť prechladnutie. Študentky sa rozhodli, že  zabezpečia podsedáky do týchto miestnosti. Podarilo sa im navrhnúť riešenie, s ktorým súhlasilo aj vedenie školy a spoločne kúpili 200 podsedákov, ktoré nechali potlačiť logom EF UMB. Druhá skupinka si počas svojich študentských čias uvedomila, že nemala kde tráviť voľne hodiny. Vedenie školy pred rokom v spolupráci s 365.bankou vytvorila miestnosť pre študentov, kde môžu tráviť svoje voľne hodiny. Študentom chýbala možnosť využiť tento čas aktívne, preto kúpili hry zamerané na cestovný ruch a financie.

Obrazok15pngpng

Keďže je taká situácia aká je, jedna naša účastníčka sa rozhodla šiť rúška pre ľudí, ktorí sú bez práce a domova a nemôžu si dovoliť zakúpiť ochranné rúška, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi potrebné. Pozbierala doma staré látky a ušila rúška, ktoré následne poroznášala po okolí svojej obce. 

Obrazok6png