ZERO WASTE - Alebo čo vlastne znamená žiť bez odpadu?

ZERO WASTE - Alebo čo vlastne znamená žiť bez odpadu?

Naša planéta je z hľadiska odpadu a znečistenia životného prostredia v alarmujúcom stave. Je na každom z nás či naše správanie bude mať na planétu pozitívny alebo negatívny vplyv. No a práve týmito súvislosťami a témami sme sa zaoberali pri rozhovore s Anežkou Koválikovou – zakladateľkou FB stránky Díky, čauko plasty, ako aj hlavnou ambasádorkou udržateľnosti pre METRO SK.
zerowaste-ilustracia-01-770x475png

1. Mohla by si v krátkosti vysvetliť filozofiu zero waste a udržateľnosti? Aké sú základné princípy zero waste?

Zero waste je životný štýl, podľa ktorého sa navrhujú a používajú výrobky a procesy tak, aby mohli byť opätovne využívané a aby sa minimalizovala tvorba odpadov. V jednoduchosti, aby toho čo najmenej skončilo na skládke alebo v spaľovni. Riadi sa 5 princípmi: odmietni (čo nepotrebuješ), zredukuj (čo potrebuješ), zúžitkuj (čo už máš), zrecykluj (čo už nemôžeš použiť), skompostuj (to čo nemôžeš zrecyklovať).

 „Využívanie zdrojov okolo nás tak, aby sme po sebe zanechali čo najmenšiu negatívnu stopu a udržiavali určitú rovnováhu v rámci životného prostredia.“ Tak by sa dala označiť jedna z definícií udržateľnosti.

Zero_Waste_logo_inspirationpng

2. Dá sa byť vlastne v dnešnej dobe úplne zero waste? Ako si na tom ty?

Zero waste znamená, že sa snažíme náš odpad úplne zminimalizovať a priblížiť sa k nulovému odpadu tak veľmi, ako je to možné. Nemusíme tú nulu dosiahnuť. Ono to viac menej ani nie je úplne možné pri bežnom fungovaní v domácnosti. Ja úplne zero waste rozhodne nie som, ale stále sa posúvam a osvojujem si viac návykov, ktoré mi pomáhajú znižovať množstvo odpadu, ktoré produkujem. Z môjho pohľadu nie je dôležité byť úplne zero waste, ale snažiť sa robiť, čo je v našich silách a možnostiach.  A hlavne nám to stále musí robiť radosť.

 

3. Aké prvé kroky by si odporučila ak chce bežný človek docieliť domácnosť bez odpadu?

Na začiatku je najdôležitejšie zistiť, ako ten odpad u konkrétneho človeka vlastne vzniká. Najlepší spôsob, ako to zistiť, je pozrieť sa do svojho smetného koša J. Inak úplne také základné veci, ktorými vieme hneď zmeniť veľa je nosiť si vlastnú fľašu, tašku ako aj vrecúška na potraviny. Ostatné je možné pridávať pomaly a postupne, aby toho nebolo naraz veľa.

7adb3749a13ee1555540a51ccb734126jpg

4. Mnoho ľudí si myslí, že život podľa myšlienky zero waste je finančne náročný. Čo si o tomto názore myslíš?  

Z môjho pohľadu je to finančne podobné ako predtým, než som sa myšlienkou zero waste začala zaoberať. V skutočnosti míňam práveže menej. Síce si kupujem oveľa kvalitnejšie potraviny a výrobky, ale kupujem si ich o dosť menej (napríklad pri oblečení) a mnohé veci som prestala kupovať úplne.  

5. Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši. Aké tipy by si poradila ľuďom pri nakupovaní a taktiež ako predísť plýtvaniu potravín?

Celé zero waste je dosť založené na plánovaní. Takže treba vopred premýšľať nad tým, čo budeme variť a pre koľko ľudí. Okrem toho také 2 základné veci, ktoré som si osvojila :

 1. Robím si nákupné zoznamy, ktorých sa pri nákupe naozaj držím.                                              

 2. Každý víkend prebehnem chladničku a potraviny, ktorým sa blíži dátum expirácie dám dopredu, aby sme ich počas týždňa nezabudli spotrebovať a vymýšľame recepty primárne z nich.

9e17732835d6c7107a25589aa875821ajpg 

6. Čo robiť s oblečením, ktoré už nenosím?

To čo je kvalitné a je nám to ľúto vyhodiť, lebo to bolo „drahé“, je možné predať. Ostatné veci môžeme posunúť rodine, známym, prípadne navštíviť niektorý zo swapov, z ktorých si môžeme aj niečo nové odniesť.  Prípadne je možné odovzdať ho na zóne bez peňazí. Ak už oblečenie nie je vhodné na nosenie, je možné odovzdať ho na recykláciu. Na Slovensku sa oblečenie využíva napríklad ako zatepľovací materiál. burzoblsak-september10-770x514jpg

7. Minimalizmus ide ruka v ruke s myšlienkou zero waste. Aké základné princípy vyzdvihuje minimalizmus? Ako ho bežný človek môže uplatniť vo svojom živote?

Pre mňa je minimalizmus základná životná filozofia, ktorou sa snažím riadiť a zero waste ju len príjemne dopĺňa. Pri prechode na minimalizmus sa človek zbaví prebytočných vecí vo svojom živote (v každom smere), aby sa mohol zamerať na to, čo je pre neho naozaj dôležité. Veľa ľudí si spája  minimalizmus len s materiálnymi vecami (snažíť sa vlastniť čo najmenej, pri oblečení sa  riadiť skôr vlastným osobitým štýlom než poslednými trendami, nezaplňovať priestor okolo seba nepotrebnými vecami,..). No z môjho pohľadu je emocionálna rovina ešte dôležitejšia ako napríklad zbaviť sa nepotrebných reklám v inboxe, nájsť si aktivitu, ktorou si pravidelne vyčistím hlavu a podobne. 
minimalizmus-ako-zivotny-styljpg

8. V dnešnej dobe existuje široká škála alternatív v oblasti drogérie, kozmetiky ktoré sú šetrné k prírode a držia sa myšlienky nulového odpadu. Aké tipy a produkty sa tebe osvedčili a každodenne ich využívaš?

Tu ako pri všetkom pre mňa platí, že menej je viac. Pri čistiacich prostriedkoch sa snažím kupovať také, ktoré slúžia na rôzne využitia. Čo sa týka drogérie, to čo je možné si chodievame čapovať, zvyšné veci sa snažíme kupovať také, aby boli čo najzdravšie pre nás v prvom rade a tým pádom sú aj šetrné k životnému prostrediu. Čo sa týka obalov, tak napríklad pri cestovaní sa mi veľmi osvedčili tuhé šampóny a zubné tabletky, ktoré sa po rozhryznutí zmiešajú so slinami a slúžia ako zubná pasta. Nemám konkrétnu obľúbenú značku, rada kozmetiku striedam. Dávam však prednosť kozmetike lokálnej a prírodnej, prípadne minimálne netestovanej na zvieratách.  

928ac83ba1dc3ca3365422018a916d75jpg

9. Čo by mal obsahovať " štartovací balíček" ak sa človek rozhodne byť čo najviac zero waste ?  

Za mňa nič špeciálne na začiatku kupovať netreba. Najmä ak človeka odrádza finančná náročnosť. Všetko základné máme doma. Úplne na začiatok naozaj stačí možno tá fľaša na vodu a taška na nákup. Postupne je možné pridať ďalšie veci, podľa toho, čo kto potrebuje. U mňa to bola napríklad nerezová žiletka, látkové odličovacie tampóny, prírodná kefa na umývanie riadu, tuhý šampón a pár ďalších drobností.  
b2e65b55257140ce9cef08034f04737djpg

10.  Mnoho firiem začína vyrábať produkty, obaly,  ktoré sú ekologické alebo kompostovateľné , no nie vždy je to skutočne pravda. Čo je dôležité si všímať na produkte, aby sme sa nedali oklamať marketingovým ťahom?

Tu je to naozaj ťažké. Sama trávim už pár rokov množstvo času čítaním rôznych blogov, návštevami workshopov a stále sa v mnohých veciach nevyznám. Ak máme záujem o konkrétny produkt, najľahšie je nájsť si recenziu o ňom na internete. Napríklad pri ekologických náhradách jednorázových plastov treba hľadať, či sú dané výrobky kompostovateľné. Často sa totiž ako ekologické alternatívy podsúvajú rôzne typy oxoplastov, ktoré sú z môjho pohľadu absolútne neekologické a považujem ich len za marketingový ťah. Pri kozmetike napríklad sledujem, či sú výrobky testované na zvieratách a potom nejaké základné zloženie. Univerzálna rada asi neexistuje. Treba byť zvedaví a veľa sa pýtať :).