LINK Rozhovory: Matej Turjaník

LINK Rozhovory: Matej Turjaník

S Matejom sme sa zoznámili na StartupWeekende v Banskej Bystrici, ktorého sa zúčastnil ako jeden z ideamaker-ov. Až neskôr sme sa o ňom dozvedeli, že už naplno podniká. A rozhodli sme sa napísať Vám o ňom viac :)


O Matejovi . . .

Pochádzam z Tatranskej Lomnice, vyštudoval som medzinárodné právo na University of Southampton v Anglicku a neskôr som graduoval z obchodného práva na Central European University v Budapešti. Istý čas som strávil v USA a Kanade, kde som sa začal intenzívnejšie zaujímať o biznis." Do finančného sveta vstúpil po príchode na Slovensko, keď založil BIZ4EXIT s.r.o. s ambíciou zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Momentálne je však jeho hlavným projektom portál PredajFirmu.sk, kde na jednej strane pomáha podnikateľom s predajom zabehnutej firmy, na strane druhej uľahčuje investorom orientáciu v ponúkaných firmách. Tento nápad tak šetrí čas aj peniaze."

Capture 1PNG


"Stránka PredajFirmu.sk je mojím najnovším projektom. Jedná sa o online platformu, ktorá umožňuje efektívne prepojenie ľudí, ktorí predávajú zabehnuté firmy a investorov. Snažil som sa, aby bola pekná, jednoduchá na používanie a efektívna v komunikácii. Na Slovensku podobný systém chýbal, čo spôsobovalo nemalé ťažkosti najmä pre malých a stredných podnikateľov, ktorí chceli svoju firmu predať. Z prieskumu trhu vyšlo, že najväčším problémom pri predaji zabehnutej firmy, či sa už jedná o hotel, reštauráciu, výrobný podnik, alebo iné, je nájdenie vhodného kupca. My sa tento problém snažíme riešiť elegantne a výhodne pre obe strany transakcie. Budem veľmi rád, keď si podnikatelia, brokeri a investori osvoja tento nový nástroj pre efektívny predaj/kúpu firmy," hovorí Matej. 

Capture 3PNG


Prečo podnikanie

"Podnikanie ma odjakživa priťahovalo. Už ako dieťa som vymýšľal kadejaké zlepšováky, aby som dokázal dosiahnúť požadovaný výsledok ekonomicky a kvalitne. Mama mi stále pripomína jedny Vianoce z detstva, mohol som mať vtedy 11 rokov, keď som jej, otcovi a starej mame daroval rovnakú kresbu Tatier, ktorá bola robená trojmo cez kopirák. (LOL)"
Už na univerzite som sa angažoval v podnikateľskom spolku, kde sa mi podarilo vyhrať Startup Weekend. Bola to taká validácia toho, že podnikanie by som mal minimálne vyskúšať. Trvalo však dalších 5 rokov, kým som nabral dostatok skúseností a odvahu založiť niečo vlastné. Pre mňa je to v podstate forma umenia, kde sa človek dokáže naplno realizovať a prejaviť. Nie nadarmo sa hovorí "aký pán, taký krám". Tohto sa snažím držať pri všetkých mojich projektoch."


Čo odkážeš - nielen našim čitateľom, ale hlavne každému, kto chce začať podnikať?

"Asi najdôležitejšie je začať. Ja som to dosť dlho odkladal, takže sám som vinný z prokrastinácie. Určite sa však netreba báť. Najhoršie, čo sa môže stať je neúspech. Aj to je však súčasť života a ten, kto vždy vo všetkom uspel ide zrejme pod svoje možnosti. Ak chcete motiváciu, tak je určite dobré počúvať, čo hovoria velikáni ako Jack Ma, Elon Musk, Bill Gates alebo Warren Buffett. Títo vám ukážu takzvaný "Bigger picture", ktorý je potrebný na vývoj dobrej business stratégie. Určite však neostávajte pasívni. Je jednoduché zaseknúť sa pri sledovaní motivačných TED Talks alebo pri čítaní success stories na StartItUP. Ak však so svojím projektom nezačnete, tak sa nikdy nedozviete ako by to dopadlo ... "

b93b4e27-4e05-4f6c-af2e-6263c598f59dpng

Maťo Turjaník & LINK CoWorking