LINK Rozhovory: Zuzka Buška Bašová

LINK Rozhovory: Zuzka Buška Bašová

V našej blogovej sekcii Vám prinášame ďalší rozhovor. Tento krát "vyspovedáme" Zuzku, ktorá nás v LINKU navštívila ešte v decembri s workshopom Dream BIG (& get sh*t done). Pochádza z malebnej Oravy, žije v Bratislave a so svojim online biznisom kočuje po svete :) 


O: Ako si sa dostala k zarábaniu cez internet a k online svetu predaja?

Pred 5 rokmi som sa dostala k spolupráci s network marketingovou spoločnosťou a od toho momentu, ako som sa nalogovala do svojho eshopu a videla, že mám otvorených vyše 50 trhov na svete, sa začal písať tento môj online príbeh. Uvedomila som si, že doba a možnosti podnikania sa menia. Začala som bez akýchkoľvek fixných podnikateľských nákladov, zamestnancov, hypotéky... a v tom vidím obrovské plus, že som sa mohla postupne formovať a naučiť sa podnikať od nuly a meniť svoje nápady na projekty, dokonca tento rok mám svoju virtuálnu asistentku a to je pre mňa obrovský míľnik. Vtedy, pred 5 rokmi padlo rozhodnutie, že do toho dám presne tých 5 rokov a uvidím... Aj keď sa vo mne zobudil obrovský strach, lebo som mala svojej istotky v zamestnaní, túžba po slobode pracovať kedy a kde chcem ja, bola väčšia. Na strednej som študovala IT, ale viac ma zaujímali jazyky a myslím si, že ako introvert absolútne neviem predávať (lol!). Som paf do vzdelávania (dlhé roky som súkromne učila jazyky) a mám zopár svojich vášni, ktoré som skombinovala a "zariadila" som si to tak, aby ma živili. Založila som si pred pár rokmi svoj hobby blog, lebo milujem zdieľanie inšpirácie medzi ľuďmi. Minulý rok 2017 bol pre mňa prelomový, pretože mi tento môj blog začal zarábať vďaka tomu, čo som sa naučila a môj príbeh teraz dokončujem aj vo forme ebooku. Samozrejme, za tých 5 rokov sa toho veľa udialo a veľa som sa o sebe a o online marketingu naučila a preto sa to nezmestí do pár riadkov. Bez toho dobrého aj zlého by som nemala taký život aký mám a za to som nesmierne vďačná.

O: Mnoho ľudí sa aj pustí do online podnikania, blogovania alebo vlastných eshopov, no málo z nich uspeje. Čo je podľa teba dôležité vedieť, resp. uvedomiť si v začiatkoch ? Aké rady by si dala svojmu minulému, začínajúcemu "JA" ?

Na začiatku som mala na márne kúsky "rozbitú" hlavu (okolie sa veľmi ochotne pričinilo), nevedela som ako (HOW), ale čo som vedela, bolo moje PREČO (WHY). Takže aj keď som nevedela ako to spravím, vedela som, prečo to robím... Preto som to nevzdala a nikdy nevzdám, lebo by som podviedla v podstate samu seba! Vidím to často, niekto sa pustí do online podnikania a za pár dní, týždňov, mesiacov skončí s tým, že to "asi" nie je pre neho/ňu. Tipujete správne, dotyčný/ná sa vráti tam, kde je komfortne a teplúčko a nič vo svojom živote nezmení. Trošku si pofrfle na systém a nejako sa uspokojí. Lebo uspieť znamená aj popasovať sa sám so sebou, aj keď sa daný online projekt nevydarí podľa predstáv, ale vy viete, že ste dali do toho maximum a posunie vás to ďalej na ceste online podnikania, kde rozvíjate svoje nové myšlienky a postupy. Rady pre svoje minulé "JA" nedávam, asi ani nikomu inému nemám právo, v mojom živote sa všetko udialo v správnom slede udalostí. Vždy sa objavil človek, ktorý mi poskytol plece, na ktorom som sa vyrevala a vždy ku mne prišla pomoc od mojich mentorov, keď som to potrebovala...

O: Má online zarábanie len výhody, alebo si počas svojej práce natrafil/a aj na nejaké mínusy? 

Nič nie je čierno-biele, však? Keď sa rozhodnete niečomu dať srdce, prídu aj skúšky...Snažila som sa z tých mínusov urobiť vždy plusy a teraz sú to už len spomienky a lekcie, ktoré som využila vo svoj prospech a posunuli ma ďalej. Ale je to asi ako v každom biznise. Začnete a z každej strany dostávate rovnakú otázku, z ktorej by sa jeden aj scvokol: "A ty tomu veríš?" :D Časom sa z toho stal môj sociálny experiment a tú istú otázku som začala dávať ja, keď došlo na reč, že niekto zmenil prácu alebo má nový job v banke, v korporácii atď., jednoducho som sa spýtala, či tomu verí a mali ste vidieť ten pohľad. Nejde mi o to, aby sa človek zle cítil, keď sa rozprávame na túto tému, ale poprosila by som v našej spoločnosti menej posudzovania bez dodatočných informácii. Ja tiež neverím, že prácou v korporácii si zabezpečím svoj vysnívaný život a nerozpitvávam túto tému, keď je niekto happy, že má prácu a niečo pozitívne sa deje v jeho živote. Viac príbehov nájdete určite v mojom pripravovanom ebooku, ktorý bude onedlho na mojej stránke. Niektoré sú fakt topky! Online podnikanie rozhodne nie je naj práca aká existuje, ale spojenie všetkého čo ponúka je rozhodne najideálnejšia, aspoň pre mňa. Teraz na tie moje milované plusy - som bez šéfa, moje sny sú mojim šéfom. Nemám business hours, robím odkiaľkovek a kedykoľvek (a to pracujem celkom dosť), moja práca je môj lifestyle, ako žena nemusím mať na každý deň nový outfit do práce, aby som prešla módnou políciou, ale pracujem vo svojom mäkkom domácom oblečení, a keď mám stretko tak sa oháknem, lebo ma to ako ženu baví. Mám voľnosť v realizácii nápadov, spolupracujem s rovnako naladenými online exotkami, ale hlavne - som tu vždy keď ma niekto blízky potrebuje, momentálne máme v rodine pohreb a ja nemusím riešiť voľno v práci a keď mám toho niekedy dosť, môžem sa zbaliť aj na 2 mesiace a cestovať. Ale asi už skončím, len som chcela dať na misky váh aj tie super možnosti, ktoré nie sú bežné ani v zamestnaní, ani v podnikaní, aspoň ja som sa s tým nestretla... Nie je to ale zadarmo, je za tým práca!

O: Čo je pre teba hnacím motorom? Čo ťa inšpiruje a motivuje? Máš nejaké svoje rituály?

Mať svoju rodinu a budovať si svoje šťastie tak, ako to ja cítim. Inšpirujú ma ženy v mojom biznise, ktoré majú silné príbehy a dali to, sú finančne a časovo nezávislé a úspešné s gráciou. Ani o tom nemusíte vedieť, lebo zostali samé sebou, sú manželkami, matkami... Mám viac rituálov, každý deň sa vzdelávam a dávam si priestor, aby som sa zastavila a skúmala svoje vnútorné pocity, keď sa v niečom rozhodujem. Okrem toho mi pomáha správna výživa a pohyb. Tieto moje rituály sa v podstate zmenili na produkt - pravidelne spúšťam online výzvy, aby sa ženy zdravšie stravovali keď sú busy a tento rok pribudnú minimálne 2 nové výzvy. Prezradím, že jedna bude zameraná na to, aby si vypestovali klíčky a urobili ste si z nich rýchle recepty. ;)

O: Kde sa vidíš o 5 rokov? Čo plánuješ do budúcnosti?

Moja vnútorná rebelka kričí, že na túto "pohovorovú" otázku nebudem odpovedať :) Ale zároveň s radosťou odpoviem, ako som chcela vždy odpovedať na pohovoroch: To vie len Pánbožko! :) Samozrejme, plány mám, ale radšej ich budem pomaly realizovať, ako o nich hovoriť. Tento rok ešte dokončím svoju stránku a online mentoringový kurz pre ženy a dala som si do hlavy pár odvážnych plánov, ako je napríklad kvalifikácia na výlet za obchodné úspechy, takže mám čo robiť. :)



A my samozrejme držíme palce :) Ak máte záujem o viac info o Zuzke, neváhajte čekovať jej FB  ZuzkaBuska - Every day is a healthy day alebo web :)


Zuzka & LINK CoWorking