Rok 2022 bude pre nás rokom ...

Rok 2022 bude pre nás rokom ...

V novom roku vám prajeme veľa zdravia, pohody i pracovných úspechov. Je začiatok januára a my sme vhupli rovno do práce, pretože i keď rok 2021 neprial podujatiam, naše aktivity fičali ďalej, našli sme si cestu, ktorá nám vyhovuje a ktorá nám prináša ovocie. (Nie, nezačali sme farmárčiť :D)

Ale keďže vnímame, že zhodnotiť predchádzajúci rok je dôležité, tak sme si to všetko spísali a viac sa dozviete nižšie. Pretože ako sa vraví, keď nevieš odkiaľ a kam ideš, tak ti žiaden vietor nie je dobrý. (Pozornému oku čitateľa určite neuniklo, že sme si prispôsobili citát od Senecu „Ak neviete, do ktorého prístavu sa plavíte, žiadny vietor nie je priaznivý.“)

V roku 2021 sme úspešne dokončili projekt Social Impact Academy, vďaka ktorému 163 mladých ľudí prešlo vzdelávaním a dostalo sa im podpory vo forme mentoringu i financií na realizáciu ich vlastného nápadu. Súčasťou projektu bolo aj zorganizovanie TEDxUMB a Startup weekend. Keďže projekt bežal od septembra 2019, bola to vcelku jazda a s rasťou spomíname aj na tieto dve sprievodné podujatia. Projekt Social Impact Academy bol podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou. Keď sme zisťovali spätnú väzbu od mladých ľudí, tak sme boli veľmi milo potešení a utvrdilo nás to v tom, že s tými mladými ľuďmi a ich rozvojom to má zmysel a oplatí sa do toho investovať energiu a čas. A preto sme sa rozhodli napísať nadväzný projekt a žiadať opätovne o podporu z programu ACF - Slovakia.

Snimka obrazovky 2022-01-05 o 194625png

Vzdelávací program sme vyšperkovali a doplnili sme nápad so vzdelávacou platformou pre účastníkov. Do projektu sme prizvali aj banskobystrické Centrum dobrovoľníctva. Mladí ľudia si v rámci nášho projektu LINK Academy prejdú nielen vzdelávaním, ale budú aj 3 mesiace dobrovoľníčiť a stanú sa plnohodnotnou súčasťou vybraných neziskových organizácií. Na vlastnej koži sa nám potvrdilo, že práve dobrovoľníctvo nám pomohlo nabrať skúsenosti, venovať sa našim záľubám a popritom robiť niečo prospešné, otvorilo nám dvere nielen do neziskového sektora, ale vďaka nemu sme spoznali veľa skvelých ľudí a zmenilo nám to život. Niekedy uvažujem, že čo by bolo, keby som nepričuchla k dobrovoľníctvu.. ale o tom niekedy nabudúce :D

Na projekt sa nám podarilo získať nielen podporu z programu ACF - Slovakia, ale aj z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programu pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ak poznáte vo svojom okolí mladého človeka, ktorému by sa účasť v takomto projekte zišla, tak mu dajte o nás vedieť. Ďakujeme. :)


Snimka obrazovky 2022-01-05 o 195146png

V roku 2021 sme spustili aj projekt LINK Academy pre podnikavé ženy. Po 2 rokoch snívania sme si nadizajnovali projekt pre podnikavé ženy a počas jesene sme si spravili pilotný ročník a vyskúšali to. Tento projekt sme realizovali vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja. A tiež vďaka Komunitnej nadácii Zdravé mesto a projektu podporenému z programu Civic Europe, ktorý je inkubátorom pre miestne občianske iniciatívy, organizácie a jednotlivcov v strednej, východnej a južnej Európe, realizované organizáciami MitOst a Sofia Platform, financované Stiftung. 

Do vzdelávania sa prihlásilo 20 žien, ktoré v rámci prihlášky vyplnili aj vstupný dotazník, na základe ktorého sme im prispôsobili vzdelávací program. Koncom septembra sme spustili 12-týždňový rozvojový program. Naplánovali sme stretnutia tak, aby každý týždeň venovali ženy 2 hodiny na svoje vzdelávanie a rozvoj, čiže to bolo zvládnuteľné aj pri deťoch. :) Prihlásené účastníčky absolvovali vzdelávanie v 6 témach (Tvorba osobnej vízie, Leadership, Prezentačné zručnosti, Time manažment, Asertívna komunikácia, IamRemarkable), súčasťou boli aj networkingové stretká a účastníčky si vyskúšali aj mastermind skupiny. Podnikavé ženy mali možnosť využiť aj koučing, ktorý bol pre nich bezplatne.

Z ich spätnej väzby vyberáme: Prihlásiť sa na akadémiu patrilo medzi moje najlepšie rozhodnutia za posledné obdobie. Nielen, že som stretla inšpiratívne podnikavé ženy, ale naučila som sa veľa aj o sebe a o tom, že niekedy treba len ozaj správne vizualizovať a všetko, čo má prísť, si vás nájde. Akadémiu určite odporúčam každej žene, ktorá si chce rozšíriť/oprášiť svoje vedomosti v zaujímavých témach.

Pri čítaní všetkých referencií mi duša a srdce pookrialo, lebo vidím, že to, čomu venujeme v LINKu energiu, čas a srdce, má zmysel :). 

A dobrou správou je, že od februára 2022 pokračujeme s modulom na rozvoj podnikania, a to vďaka podpore z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

A áno, tento text ešte nekončí ... ale už sa blížime do finále :)

Snimka obrazovky 2022-01-06 o 202705png

V roku 2021 sme sa zapojili aj do vznikajúcej inicatívy na podporu coworkingov naprieč Slovenskom. Stretli sme sa tam partička zanietených ľudí, napísali pár projektov a vďaka podpore ACF - Slovakia v tom budeme pokračovať aj v tomto roku a vznikne Asociácia coworkingov. Veľmi sa z toho tešíme a budeme  vás pravidelne informovať, že ako pokračujeme.

--

Toto všetko sme stihli v pandemickom roku 2021. A čím pre nás bude rok 2022?

Rok 2022 bude rok, ktorý venujeme podpore mladých ľudí, podnikavých žien a vznikajúcej asociácii coworkingov.

Rok 2022 bude pre nás rokom PODPORY a SPÁJANIA. A to všetko rovno na druhú (keď už je v tom roku toľko dvoják :D)

Plánujeme sa vrátiť aj k stretkám podnikavcov, ale chceme zmeniť formát a zatraktívniť toto podujatie. Okrem iného nás čaká na jar aj Hackathon, ktorý sa v novembri 2021 nemohol konať kvôli zlej pandemickej situácii. A ešte sme si pre vás pripravili aj podcasty so zaujímavými a inšpiratívnymi ľuďmi.

Ak ste sa dočítali až sem, tak uznajte, je toho mnoho, čo chceme a čo budeme robiť. Budeme radi, ak nám zachováte svoju priazeň a keď sa s vami uvidíme na nejakom našom podujatí.

Snimka obrazovky 2021-07-14 o161230png

Ďakujeme všetkým našim partnerom a podporovateľom za ich dôveru a za to, že nám stále fandia. A ja ďakujem týmto 3 ženám, pretože vďaka nim by LINK nebol tým, čím je dnes a nemal za sebou a pred sebou toľko úspešných projektov a aktivít.

Vaša Evka